LLISTAT D'ESPECIES

diumenge, 1 de gener del 2012

Agave ferox


Agave ferox

Família: Agavàcies 
Origen: Mèxic 

Característiques: Planta suculenta de fins a 1,5 m d’alçada, sense tija i amb una roseta formada per 20 a 30 grans fulles (d’1 a 2 m de longitud i fins a 35 cm d’amplada) de color verd fosc o grisenc. Les fulles, acanalades i doblegades cap a l’àpex, tenen el marge ondulat i cobert d’agullons negres de 3 cm amb forma de ganxo i una espina terminal rígida i llarga (de fins a 10 cm de llargada), de color marró fosc virant a gris amb el pas del temps. Les flors, de color groc tenyit de vermell quan són poncelles, es presenten en inflorescències de 6 a 10 m d'alçada amb nombroses ramificacions (de 15 a 20). L'època de floració és juliol-agost. 

Hàbitat: Llocs assolellats i càlids en terres baixes de zones àrides i semidesèrtiques. És molt resistent a la sequera i viu en ambients àrids. 

Usos i propietats: La faraona té tres aplicacions principals: en l’elaboració de fibres tèxtils, en la producció de begudes alcohòliques com el tequila i com a planta ornamental. A Mèxic, l’elaboració de fibres tèxtils es remunta a l’època precolombina, quan eren usades per fabricar vestits per al poble, ja que els nobles solien usar vestits de cotó.